Wat is hypnose?

Waar denk jij aan wanneer je het woord hypnose hoort? De kans is groot dat je gedachten dan uitgaan naar theatershows waarin mensen gehypnotiseerd worden en vervolgens aangezet worden tot het doen van vreemde dingen. Door dergelijke shows heeft hypnose helaas een wat slechte naam gekregen. Dat is jammer, want het kan voor heel veel goede dingen ingezet worden. Er kunnen verschillende vormen van therapie geboden worden met behulp van deze techniek en dit kan zowel op je lichaam als op je geest een zeer positieve uitwerking hebben. Het is daarom ook goed om eens wat meer hierover te weten te komen!

Hypnose en onderbewustzijn

Voor veel mensen is het niet duidelijk hoe hypnotiseren nu precies werkt. Zij kennen het beeld van een horloge, of een ander voorwerp, dat voor iemands gezicht heen en weer wordt geslingerd – maar wat er dan verder precies gebeurt? Bij hypnose wordt je in een staat gebracht waarbij je onderbewustzijn aangesproken wordt. We realiseren het ons vaak niet, maar ons onderbewustzijn stuurt veel processen in ons dagelijks leven aan. We denken bijvoorbeeld dat we er heel bewust voor kiezen om een broodje te eten, maar eigenlijk wordt dit aangestuurd door processen waar we ons niet van bewust zijn. Ook zitten er in het onderbewustzijn veel automatische handelingen opgeslagen, net als angsten en verslavingen. En daar kan hypnose allemaal uitkomst bij bieden. Als jij die onbewuste handelingen kunt veranderen, kun je dus bepaalde delen van je leven veranderen. En dat is precies wat er met hypnotherapie gedaan wordt. Je wordt dan gehypnotiseerd met als doel om de onderbewuste processen waar jij vanaf wilt te behandelen. Doordat dit vervolgens als een nieuw soort automatisme in je brein wordt opgeslagen, heb je hier dus vaak lang plezier van! Hypnose wordt daarom steeds vaker als therapie ingezet.

Verschillende mogelijkheden

Wat voor soort zaken kun je nu precies behandelen met behulp van hypnose? De mogelijkheden lopen eigenlijk sterk uiteen. Je kunt denken aan:

  • stoppen met roken
  • het aanbrengen van een virtuele maagband
  • overwinnen van angsten
  • verwerken van trauma’s

Er zijn echt meer mogelijkheden dan je denkt. Het klinkt misschien vreemd om van je rookverslaving af te komen door middel van hypnotherapie, maar wat er eigenlijk gedaan wordt is in je onderbewustzijn vastleggen dat je die sigaret niet nodig hebt. De drang om een nieuwe sigaret te pakken wordt dus eigenlijk gestopt. Met een virtuele maagband geldt eigenlijk hetzelfde. Honger is iets dat in ons brein ontstaat en door ons onderbewustzijn duidelijk te maken dat onze maag niet zo groot is, heb je sneller het gevoel dat je vol zit en heb je minder snel honger. Zo kan hypnose dus voor heel veel zaken ingezet worden. Heb jij interesse hierin? Zorg er dan wel voor dat je een erkende behandelaar kiest. Niet alle therapeuten die hiermee adverteren zijn evengoed in staat om hier zorgvuldig mee aan de slag te gaan. Ben je op zoek naar een erkend centrum op dit gebied, dan ben je bij Hypnose Praktijk aan het juiste adres! Op hun website kun je precies vinden met welke zaken zij jou allemaal kunnen helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *