Tips om effectief te studeren

Voor de één gaat leren heel gemakkelijk en de ander moet hier iets meer moeite voor doen. Of het nu gaat om een examen op school of een cursus op werk. Maar hoe maak je het leren makkelijker en zorg je ervoor dat je de stof beter kan onthouden? Wij helpen je graag! In dit artikel zetten wij namelijk een paar tips op een rij waardoor je effectief kan studeren. Doe er dus je voordeel mee!

Wat moet je leren?

Ten eerste is het goed om voor jezelf goed op te schrijven wat je allemaal moet leren. Pak het lesmateriaal er dus bij en ga bij elk hoofdstuk na wat de belangrijke punten zijn. Vervolgens kun je voor jezelf een overzicht maken van welke hoofdstukken of onderwerpen je wanneer gaat leren. Zo kun je bijvoorbeeld elke dag een hoofdstuk doorlezen en leren. Dit hangt af van hoeveel lesstof het is en hoe snel je bent met leren. Dit kun je zelf het beste inschatten. Als je een planning hebt van wanneer je wat moet leren, zul je merken dat je minder stress hebt over of je het wel gaat redden. Zolang je je aan de planning houdt is er niks aan de hand en loop je op schema.

Herhalen

Je hebt vast wel eens gehoord van de kracht van herhaling. Dit is een erg effectieve manier om te leren. Blijf de lesstof dan ook steeds herhalen, net zolang tot je deze beheerst. Zo kun je bijvoorbeeld een hoofdstuk leren en briefjes maken met steekwoorden. Probeer dan zelf op te noemen waar het hoofdstuk over ging, met behulp van de briefjes. Op een gegeven moment zul je merken dat je alles uit je hoofd weet en dat je de briefjes niet eens meer nodig hebt. Ook leer je sneller door de briefjes, doordat je een herkenningspunt voor jezelf creëert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *