Een stcw training: dit moet je weten

Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord: een stcw training. Toch is het voor alle bemanningsleden van een zeevarend schip verplicht om te volgen én natuurlijk succesvol af te ronden. Zo weten zij precies wat ze moeten doen in het geval van calamiteiten. Zo’n cursus behandelt verschillende aspecten, zoals overlevingstechnieken, eerste hulpverlening en brandbestrijding. Klinkt dat interessant? Lees dan gauw verder!

Waar staat stcw voor?

STCW betekent ”Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers” oftewel een verdrag waarin bepaald is waar de training, diplomering en wachtdienst van zeevarenden aan moet voldoen. Het is eigenlijk een soort internationaal erkende en verplichte standaardtraining voor werknemers van schepen.

Wat houdt het in?

Deze training leidt zeevarenden op om veilig te kunnen werken en te overleven op zee. Het richt zich op het aanleren van basiskennis- en vaardigheden voor op een schip. Benieuwd naar wat dat inhoudt? Check de onderstaande voorbeelden:

  • Als er een schipbreuk is of omdat je het schip moet verlaten, dien je te weten wat je moet doen om te kunnen overleven op zee.
  • Je moet effectief en veilig kunnen handelen in het geval van brand. Daarnaast leer je hoe je brand moet blussen, bestrijden en natuurlijk, het allerbelangrijkste, ziet te voorkomen.
  • Je leert de verschillende noodprocedures en hoe je die behoort na te leven. Ook weet je na de cursus hoe medische noodgevallen moet behandelen en wat je moet doen bij andere levensbedreigende calamiteiten.
  • Ook het klimaat en zeemilieu wordt behandeld. Zo krijg je veel informatie over hoe je onnodig afval dat in zee beland kunt minimaliseren en hoe je dient om te gaan met de omgeving om je heen.
  • Als laatste leer je hoe je goed en duidelijk moet communiceren, hoe je met anderen moet omgaan en ook hoe je je mentale gesteldheid in orde kunt blijven houden.

Je leert dus behoorlijk wat. Maar na verloop van tijd zal al die informatie toch een beetje zijn afgezakt. Daarom is zo’n certificaat maar vijf jaar geldig en dien je daarna een vervolgcursus te doen. Een gemiddelde cursus duurt vijf dagen. Meer informatie kun je vinden op fmtcsafety.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *