De wondere wereld van de wetenschapsfilosofie

  • door
wetenschapsfilosofie hoorcollege

De wetenschapsfilosofie omvat activiteiten met als doel het duiden van wetenschappelijke bevindingen, stellen en hypothesen. Daarbij wordt onder meer beschouwd op welke manier een stelling tot stand is gekomen en hoe deze stellingen door niet-wetenschappers wordt ontvangen en verwerkt. In deze discipline worden dus niet alleen natuurkundige wetenschapsmethoden beschouwd, ook de invloed van sociale, culturele en economische factoren komt aan bod. Als je in dit thema groeiende belangstelling hebt, is het misschien interessant een wetenschapsfilosofie hoorcollege te volgen. Grote kans dat daar het onderwerp empirisme ook aan bod komt. Hieronder lees je in het kort wat empirisme inhoudt.

wetenschapsfilosofie hoorcollege

Plaats van empirisme in de wetenschapsfilosofie

Empirisme speelt zonder meer een belangrijke rol in de wetenschap en dus ook in de wetenschapsfilosofie. In het empirisme staat de opvatting centraal dat kennis wordt opgedaan door te ervaren. Betrekken we dit op de wetenschap, dan zie je dat wetenschappelijke stellingen worden onderworpen aan (georkestreerde) ervaringen. Een theorie wordt dus getoetst door zo veel mogelijk experimenten uit te voeren, zodat het aantal waarnemingen groter en dus representatiever wordt. Op een gegeven moment zijn de waarnemingen in dusdanige mate betrouwbaar en identiek, dat wetenschappelijk bewijs zich vormt. Niettemin dient niet vergeten te worden dat waarnemingen gebaseerd kunnen zijn op hoe een wetenschapper in het leven staat. Met andere woorden: de culturele achtergrond en de meningen en voorkeuren van een wetenschapper zouden de waarnemingen kunnen beïnvloeden.

wetenschapsfilosofie hoorcollege

Kennis opdoen en uitwisselen? Bezoek een hoorcollege

Je merkt het al: de wetenschapsfilosofie is een moeilijk te doorgronden vakgebied. Uiteraard is het wel mogelijk hier lezend een schat aan informatie over op te doen. Maar soms wil je meer, of heb je meer nodig. Een hoorcollege bezoeken over dit thema kan dan uitkomst bieden. Al converserend kan informatie soms namelijk weleens makkelijker overgebracht worden dan wanneer je theoretische stukken leest.