Aan de slag als docent

  • door

We leven in een periode waarin het lerarentekort steeds meer een probleem is. Veel leraren gaan met pensioen en in verhouding komen er te weinig nieuwe leraren bij. De overheid doet er van alles aan om dit probleem aan te pakken. Door extra geld neer te leggen voor het onderwijs en door de opleiding tot docent aantrekkelijker te maken, hoopt de overheid zo een extreem lerarentekort tegen te gaan en veel nieuwe leraren te werven.

Het lerarentekort

In 2017 was het tekort aan goed opgeleide leraren al te merken in de Randstad. Het tekort blijft groeien, het is ondertussen in elke regio wel te merken. Dat is vervelend, want school is belangrijk en ieder kind heeft recht op goede en kwalitatieve educatie.

De tekorten bevinden zich niet alleen op het basisonderwijs, ook op het voortgezet onderwijs zijn er vakken waar veel te weinig docenten voor te vinden zijn. Dit gaat dan onder andere om vakken als natuurkunde, scheikunde, informatica en klassieke talen. Het blijkt dat deze vakgebieden een stuk minder aantrekkelijk zijn om les te geven dan de meer ‘standaard’ vakken als Engels of Nederlands. Hier is dan ook niet echt een tekort aan.

Waarom zijn die docenten zo belangrijk?

Als je je niet verdiept in de situatie, kun je je wellicht niet goed voorstellen wat voor impact het lerarentekort heeft op onze samenleving. Toch is die impact enorm groot. We gaan in Nederland als het goed is allemaal naar school. Hier leer je lezen, schrijven, rekenen, spelling, ga zo maar door. Een heel groot deel van wat je tijdens je jeugd leert, leer je op school. En dit leer je dus allemaal van verschillende leraren. Misschien kun je je nog herinneren dat het contact wat jij had met jouw leraren erg persoonlijk was. Stel je voor dat je met 100 andere leerlingen tegelijkertijd een les kreeg. Ineens is dat persoonlijke weg, juist hetgeen waar kinderen van iedere leeftijd zo veel behoefte aan hebben.

Beginnen met werken als leerkracht

Wil je wel aan de slag als docent? Dat is fijn en wordt gewaardeerd. Je zal een vacature leerkracht of vacature docent ook wel snel tegenkomen, gezien het schrijnende tekort op sommige scholen. Ga snel op zoek naar vacatures. Hoe sneller je aan het werk kunt, hoe beter. Jij bent namelijk op zoek naar een baan en de school is op zoek naar een nieuwe docent. Het is dus in alle gevallen een win-win situatie.